• +359 888 960 746
 • [email_protected]

Новини

Кандида-

профилактика и лечение

Защо борбата с гъбички е толкова трудна? 

 

Гъбичките са микроорганизми с най- близък състав до еукариотните клетки, от които е изграден нашия организъм. Те обаче притежават свойства, които им придават значителна устойчивост. Обикновено гъбичките могат да живеят в кислородна и в безкислородна среда, а при застрашаващи условия преминават във форми, които осигуряват тяхната преживяемост.  Ако са патогенни те навлизат в клетката гостоприемник и я подчиняват, като черпят всичките й ресурси и причиняват болестно състояние, което може да бъде, както в остра форма, така и хроничен процес. Това хронифициране се характеризира с често повтарящи се гъбични инфекции, поради намалени функции на имунната система и в същото време хронична гъбична инфекция е причина за изтощаване на имунитета и много други хронични заболявания.

Фактите за сходство на гъбичките с нашите клетки и тяхната устойчивост правят борбата с тях доста сложна от гледна точка на преценка за лечебна схема и продължителност, както и за профилактика. Освен това при прилагане на лечение гъбичката може да мигрира от вътреклетъчно в извънклетъчното пространство, за да оцелее и преодолявайки и имунната система отново да атакува клетките с пълна сила. 

Подценяване и забавяне на лечение на гъбична инфекция крие сериозни рискове за здравето.

Кандида

е вид гъбичка, която населява нормално устната, чревната, вагиналната микрофлора и кожата. При определени условия обаче тя може да се превърне в патогенна и да причини гъбична инфекция- кандидоза.

Кандидозата нарушава качеството на живот на човек, поради симптомите, които проявява и дългата продължителност или често проявяващи се рецидиви.

Кандидозата е условно патогенна инфекция, която може да се появи, когато балансът между кандида и нормалната бактериална микрофлора се наруши. Най-често се причинява от гъбичка Candida albicans. 

 

Причини за възникване на кандидоза могат да са следните:

 • - слаб имунитет
 • - антибиотична терапия
 • - прием на някои лекарства- кортикостероиди, хормонални и др.
 • - метаболитни заболявания- диабет, инсулинова резистентност, затлъстяване
 • - констипация( запек), пропускливи черва, храносмилателни разстройства 
 • - небалансиран хранителен план с преобладаване на захарни изделия и въглехидрати, нарушен баланс между белтъци, въглехидрати и мазнини
 • - много малък прием на вода до хронична дехидратация
 • - онкологични заболявания и терапия
 • - преумора, която понижава имунната система и нарушава баланса на чревна флора 
 • - промени в хормоналната система и др.

 

Лечение и профилактика

Лечението на гъбична инфекция зависи от тежестта и степента на заболяването, като ранното диагностициране и лечение предпазва от хронифициране и рецидиви, както и намалява пораженията върху имунна система, полова и репродуктивна система, кожа и др.

Често към гъбична инфекция се наслагва и бактериална инфекция. Тогава подходът за лечение е комплексен от антимикотични лекарства, имуностимулатори, антиоксиданти и пробиотици.

 

 1. Антимикотични и антибактериални лекарства- изписват се по лекарско предписание
 2. Пробиотик-  BioVita® 7B Пробио LB капсули- прилага се от 1 до 3 месеца
 3. Имуностимуланти- BioVita® Витаселмин- 2 пъти по 1 капсула- 1 месец, следва по 1 капсула дневно- 2 месеца; Масло от черен кимион( антибактериално, антимикотично, противовъзпалително и имуностимулиращо)- 2 пъти по 1 капсула или 1 път дневно по 1 супена л. самостоятелно или с лимонов сок ;  Клеева тинктура- 2 пъти по 20 капки
 4. Антиокиданти- BioVita® Омега3 масло от водорасли- 2 пъти по 1 капсула по време на храна; вит.С; Алое вера сок- 1 до 2 пъти дневно по 15 мл. 
 5. ХраненеИзключват се захар и захарни изделия. В началото се ограничава или изцяло спира приема на сладки плодове. Препоръчва се балансирано хранене на протеини, мазнини и въглехидрати( сложни, богати на фибри). Може да се включи прием на пшеничен зародиш, био спирулина, ядки- орехи, бразилски орех; нар; моркови
 6. Двигателен режим- 40 минутна разходка на ден или др.
 7. Вода- най-малко 1/1.5 л.дневноМного е важно да се хидратира организма, за да не се концентрират токсини и метаболити. В противен случай се създава благоприятна среда за разтеж на гъбичката, превес в микробиома и образуване на колонии, както и за поява на болестотворни бактерии. 
 8. Билки чай 300-500 мл. дневно- петопръстник стрък; босилек листа; глухарче корен, цвят; бреза листа; бъз плод, цвят; пелин стрък(много горчив вкус); котешка стъпка; бял равнец стрък; розмарин стрък, цариче стрък

 

Видове кандидоза:

 • 1. Орална кандидоза ( млечница)
 • Засяга се устната кухина с поява на бели налепи и обложен език. Може да се наблюдава, както при новородени, така и при възрастни по различни причини.
 • Лечението е локално с лекарства, които съдържат дезинфикционни и антимикотични средства. При нужда може да се включат антимикотични лекарства за вътрешно приложение.
 • Нашия съвет:

Прилагайте:

1. локално за намазване на устната кухина:

- масло от черен кимион и рициново масло в количества 1:1- намазване 3 пъти дневно. В тази смес може да се добави стрита таблетка нистатин.

- кислородна вода 3% за жабурене

 • 2. прием на BioVita® 7B Пробио LB капсули- 2 пъти по 1 капсула- поне 1 месец
 • 3. прием на Масло от черен кимион капсули 500 mg.( 2 пъти по 1 капсула- 1 месец) или Масло от черен кимион течно- 2 1 супена лъжица самостоятелно или с лимонов сок
 • 4. Прием на BioVita® Витаселмин капсула- витамини, антиоксидант, имуностимулатор- 2 пъти по 1- 10 дни, следва по 1 капсула дневно- 3 месеца 
 • 5. Прием на вит.С 500- 1000 mg дневно (ако не се приемат антикоагулантни лекарства)
 •  
 • 2. Вагинална кандидоза
 • Проявява се с белезникав, подобно на пресечено мляко секрет, сърбеж, парене при уриниране, 
 •  

 

 

 


Масло от черен кимион
26 / ноем. / 2023

Масло от черен кимион

Маслото от черен кимион се извлича от семената на растението Челебитка( Nigella sativa, сем. Лютикови) чрез студено пресоване. Въпреки името си маслото няма връзка с подправката кимион, която се изпол ...

Прочети повече

Имате въпроси към нас?

БИО ВИТА

Общо

Цена на доставка

Завършване на поръчката