• +359 888 960 746
  • [email_protected]

Масло от черен кимион

Масло от черен кимион
26 / ноем. / 2023

Масло от черен кимион

Маслото от черен кимион се извлича от семената на растението Челебитка( Nigella sativa, сем. Лютикови) чрез студено пресоване. Въпреки името си маслото няма връзка с подправката кимион, която се използва в кулинарията.

Nigella sativa L. се счита за една от най-ценните и богати на нутриенти билки в историята на целия свят. 

Съдържа калций, желязо, цинк, мед, В1, В6, фосфор, фолиева к-на, фитостероли, алкалоиди, полифеноли, Омега 6,9,7.

Многобройни са ползите на маслото от черен кимион, заради което се определя, като панацея за много заболявания.

Показва огромен потенциал в профилактичната медицина.

История

В древността персийският лекар Авицена, считан за баща на ранната съвременна медицина, описва растението Nigella sativa в своя Канон на медицината,  като средство за лечение на задух, който често придружава патологични състояния, като астма и пневмония. В съвремието този ефект е потвърден от науката.

За първи път маслото е открито в мускал до мумията на Тутанкамон при проучвания. След направен анализ се установява, че това е масло от черен кимион и според факта, че съпровожда мумията още тогава предизвиква научен  интерес. В последствие след направени анализи се установява състава на маслото, който определя и неговото действие.

Наука

Маслото от черен кимион е богато на етерично масло, което съдържа важна лечебна съставка, наречена тимоквинон. Молекулата на тимоквинон е научно установена и представлява сесквитерпен , чийто терапевтичен ефект е най- добре проучен и доказан.

Лечебните ефекти на тимоквинон са следните:

               -Антибактериално действие

 Този ефект на маслото от черен кимион надхвърля някои видове бактерицидни лекарства, които са получени синтетично. Особено важна се оказва употребата на маслото в борбата с бактерии, които са развили резистентност към антибиотици и не се повлияват от тяхното действие.

Изследване показва, че от 144 изследвани щамове, повечето от които резистентни на редица антибиотици, 97 от тях са се повлияли при прилагане на масло от черен кимион.

Тимоквинон има доказано изразено антимикробно действие срещу множество щамове на грам- положителни и грам-отрицателни бактерии(Bacillus, Listeria, Escherichia, Micrococcus, Staphylococcus, Pseudomonas, Salmonella и др).

Особено ценно е свойството на тимоквинон да потиска метицилин-резистентните щамове на Staphylococcus aureus (MRSA), които трудно се поддават на антибиотично лечение.

Употребата на маслото действа селективно върху бактериите, без да причинява дисбактериоза (т. е. унищожава патогени, без да засяга полезните микрофлора), което не може да се каже за изкуствените антибиотици.

           -Антивирусно действие

Подтиска репликацията на РНК и възпроизводството на вирусната частица.

Започнете маслото веднага при първи симптоми на вирусна инфекция с по 1 супена лъжица, която се приема  директно или в чаша топла вода 2- 3 пъти дневно. Може този прием да се съчетае с прилагане на капка от маслото в двете ноздри на носа и гаргара на гърлото, тъй като това обикновено са входните врати за вируси и бактерии.

       Особено препоръчваме употребата му в борбата с цитомегаловируси- Ебщайн Бар, папиломен вирус. В тези случаи маслото може да се използва в период от три месеца и се правят профилактични курсове поне два пъти в годината.

       Ковид вируси- Маслото от черен кимион беше включено в протокола за лечение на ковид в Китай, като терапевтично средство срещу болестта,  наред с лекарствената терапия още в самото начало на пандемията. Така се събраха допълнителни доказателства за ползите на маслото от черен кимион за здравето на организма. Резултатите показаха липса на пост ковид при пациенти употребявали маслото от черен кимион и бързи възстановителни способности.

          -Противогъбично и антипаразитно действие

Препоръчва се употребата на маслото от черен кимион при упорити гъбични инфекции с гъбички род Candida.

Маслото подпомага пречистващите функции на организма.

 

          -Спомага за здрава имунна система

Тимоквинон може да модулира много аспекти на клетъчния и хуморалния имунитет чрез инхибиране на функцията и експресията на различни възпалителни цитокини и техните ефекторни молекули.

 

          -Антиоксидант

Предотвратява окислителното увреждане на клетъчните компоненти, като липиди, протеини, нуклеинови киселини и въглехидрати.

Тимоквинон работи чрез активиране на ензимите, които предпазват клетките от клетъчно увреждане, причинено от оксидативен стрес- супероксид дисмутаза, глутатион редуктаза и глутатион-S-трансфераза.

 

       -Противовъзпалително действие

Много от хроничните заболявания са резултат от дълго протичащи „ тихи“ възпалителни процеси, възникнали най-вероятно при понижена функция на имунната система, нарушено равновесие на процесите на синтез и разграждане, оксидативни процеси и др.

Тимоквинон инхибира COX (циклооксигеназа ензим), съотв. простагландини, тромбоксан, левкотриени, ейкозаноиди. Спомага за блокиране на определени проинфламаторни цитокини, което води до намаляване на възпалението.

Мета- анализи показват значително понижение на CRP(С- реактивен протеин) при приложение на масло от черен кимион.

          -Фертилно здраве- подобрява качеството на сперматозоидите- морфология и подвижност, количество- значително повишаване с 5 мл. за 2 месеца (рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване).

 

Важно!

BioVita® Масло от черен кимион е с произход Египет и е сертифицирано спрямо Тимоквинон със съдържание 5%.

 

 Маслото от черен кимион е богато на Омега 6,9 и7.

Тези ненаситени мастни киселини са известни с полезното си действие за постигане на здрава имунна система и жизненост. Проявяват антиоксидантно и противовъзпалително действие.

В днешни дни интерес предизвиква Омега-7 (палмитолеинова ненаситена мастна киселина), която е рядко срещана, но със значителни ползи в профилактиката и терапия на състояния, като инсулинова резистентност, диабет тип 2 и други метаболитни нарушения.

От метаболитния синдром благотворната роля на Омега 7 се посочва  по-специално за ИР( инсулинова резистентност), като освен повлияване на чувствителността на клетъчните рецептори за инсулин и съответно подобряване на въглехидратния метаболизъм, т.е. използването на въглехидрати  за енергийните процеси в клетката, Омега 7 предотвратява допълнителното отделяне на инсулин в резултат на първоначалното му неусвояване и наличието му в кръвта. Така спомага за намаляване на натоварващо и  увреждащо действие на високия инсулин в кръвта спрямо останалите органи и системи.

Ползи на Омега 7 още при:

- сърдечно-съдови заболявания- антиоксидант за ендотелните клетки на съдовата стена на кръвоносните съдове, повлиява липидния метаболизъм- високоплътностни HDL и нископл. липопротеини LDL, триглицериди и така ограничава сърдечно-съдовия риск.

- заболявания на бял дроб( бронхити, астма и др.)- има стабилизиращо клетъчните мембрани действие и предпазва от оксидативен стрес.  При лъчения предпазва клетките, както и благоприятства намаляване на ефекта на хистамин( антиалергично действие).

Наричат Омега 7 „Омега на красотата“- коса, кожа, нокти. Благоприятства производството на еластинови влакна. Има регенеративно действие и ефект против стареене.  Това заедно с антиоксидантния ефект й дава име на „Омега на младостта“.

Омега 7 в комбинация с другите полезни субстанции в маслото го прави особено подходящо в лечението на целулит,  за разграждане на мастни натрупвания, подобряване на метаболизма на мазнини и въглехидрати, антиоксидантно и противовъзпалително действие.

За баланс на Омега- ненаситените мастни киселини препоръчваме към приема на масло от черен кимион да се добави и BioVita®Масло от водорасли Омега3 625 mg. вечер по една капсула.

 

Призив!

Мислете за Вашето здраве и го подържайте с висококачествени и сертифицирани продукти!

Колкото трябва да търсим качество в храната, толково трябва да внимаваме и с хранителни добавки и медицински продукти. Те са концентрирана форма на клетъчна храна.

 

Бъдете здрави!

 

Публикацията има информативен характер и не претендира за диагнози и лечения.

Маг.фармацевт: Десислава Ангелова

 

 

  

Имате въпроси към нас?

БИО ВИТА

Общо

Цена на доставка

Завършване на поръчката