• +359 888 960 746
  • [email_protected]

Микробиом- Вселена с животворна сила

Микробиом- Вселена с животворна сила
19 / дек. / 2023

Микробиом- Вселена с животворна сила

Микробиом е понятие,

което обозначава съставът на микроорганизми в нашия организъм и генетичната информация, която те носят. 

Микробиомът е съставен от полезни за нашия организъм микроорганизми и условно патогенни, които при нарушен баланс  могат да причинят болестен процес. Полезните микроорганизми са разположени по кожа и лигавици, като осъществяват защитна функция срещу болестотворни микроорганизми.

 

Чревен микробиом

Чревния микробиом е уникален за всеки човек и не съществуват два организма с еднакъв микробиом. Така да се каже това е нашия уникален печат.

В червата на здрав човек живеят милиарди микроорганизми - бактерии (полезни, условно-патогенни) и гъби дрожди за осъществяване на биохимични процеси и процеси на ферментация, които снабдяват организма с витамини и енергия, благодарение на постъпилата в организма храна.

Интересен факт
Теглото на чревната микробиом е до 1.5 кг.

Начало

Още при раждане бебето получава от майката набор от полезни микроорганизми, които са основата на собствения му микробиом, основно Лактобацили и Бифидобактерии. Този процес се случва при естествено раждане. С растежа на

От ключово значение е храненето на майката по време на бременност с храни, богати на фибри, които действат, като пребиотик, т.е. подпомагат развитието на полезните в червата бактерии. Допуска се допълнителен прием на пробиотик по време и след раждане, който да създаде предпоставки за здраво бебе, без колики и изграждане на здрава имунна система. Много често появата на атопичен дерматит при бебетата и бронхиална астма в по- късна възраст е в реултат на непълноценен микробиом още в кърмаческа възраст.  бебето и според вида храни чревния микробиом се разнообразява и придобива своята уникалност.

 

Значение на чревния микробиом за здравето на нашия организъм.

 

       1. Защитна функция

Полезните бактерии възпрепятстват заселване и развитие на чужди болестотворни микроорганизми в нашия организъм, като паразити, гъбички и бактерии. Много често тези патогени постъпили с храната не са унищожени от солната киселина в стомаха. Тогава се включват полезните бактерии от чревния микробиом, за да не навлезе чуждия патоген в кръвта, с което да увреди други органи и системи, и да възникнат възпалителни процеси. В такава ситуация чревния микробиом реагира с проява на имунен отговор и производство на имуноглобулини А.

 

       2. Храносмилане

Процесът на храносмилане е немислим без полезните бактерии в червата. Благодарение на чревния микробиом много ензими, които учавстват в храносмилането се активират. Протичат биохимични и ферментационни процеси на веществата постъпили с хранене за извличане на полезните и нужни за нашия организъм структурни елементи.

Т.е. благодарение на чревния микробиом процесът на храносмилане е пълноценен и се усвояват жизненоважни за клетката витамини, като вит.В12, желязо, Вит.К и др.

Чрез полезните бактерии в червата се предотвратяват гнилостни процеси в червата, които са сериозен фактор и предпоставка за заболявания на храносмилателната система, включително и ракови такива, като рак на дебелото черво. 

Естествения процес на детоксикация и пречистване на черен дроб се осъществява благодарение на чревния микробиом.

Чревния микробиом има отношение за чувствителността на клетъчните рецептори към инсулин и регулиране нивата на кръвна захар.

Чревната микрофлора осъществява ферментативни процеси, при които се образуват метаболити с важно значение за липидния и инсулиновия метаболизъм.

Тези съединения взаимодействат с ентероендокринните клетки в червата и стимулират синтеза на инсулиноподобен протеин, който е важен за липидната обмяна и предотвратяване на т.н. инсулинова резистентност, диабет тип 2.

Ето защо е важно да се грижим за нашето чревно здраве особенно при състояния на инсулинова резистентност, диабет и затлъстяване. Тук се включват сложни механизми на регулация свързани с ендокринна и нервна система.

Важно!

От изключително значение е консумацията на храни богати на фибри, като сушени и пресни плодове, зеленчуци, сурови ядки, бобови и др. 

Храни богати на фибри се разграждат единствено благодарение на ензими от пробиотичните култури, при което се освобождават късоверижни мастни киселини. Те стимулират производството на муцини- веществ, които предпазват лигавиците от проникване на  патогени.

Късоверижните мастни киселини благоприятсват понижаването на PH на дебелото черво, което не дава възможност за развитие на патогенни микроорганизми, като Clostridium difficile, която може да доведе до животозастрашаващо състояние. 

Клинични проучвания показват, че получените при ферментация на фибри мастни киселини са важни в лечението на болест на Крон или така нареченият синдром на раздразненото черво, улцерозен колит, предотвратяване на възпалителни и злокачествени състояния в дебелото черво.

Това показва колко необходимо и полезно е включване на богата на фибри храна в дневната ни диета и определя жизнено важната роля на чревния микробиом.

 

        3. Имунна система

Над 70% от клетките на имунната система- Т и В клетки, узряват благодарение на полезните бактерии в нашите черва, което до голяма степен определя имунния отговор на нашия организъм към патогени.

За работата на Т и В клетките отново значение оказват горе споменатите късоверижни мастни киселини от храни богати на фибри.

Общо цялостния ни микробиом има отношение към имунната система. Полезни бактерии има по кожата, по лигавицата на носа, устата и те са първата бариера срещу патогени.

Важно!

Някои групи антибиотици могат да увредя чревния микробиом така, че неговото възстановяване да отнеме време от 1 месец до 2 години.

Бъдете внимателни с употребата на антибиотици!

 

       4. Ендокринна система

Две от незаменимите за нашия организъм аминокиселини Триптофан и Аргинин се получават в резултат на полезните бактерии на нашия чревен микробиом.

От АК Триптофан се синтезира серотонин, който е хормон на щастието и мелатонин, който е хормон регулиращ съня и със значение за регулиране на телесното тегло, както и anti-age функция.

АК Аргинин има отношение към здравето на сърдечно- съдовата система.

Споменахме по- горе значението на чревния микробиом за предотвратяване на метаболитни заболявания, като диабет тип 2, инсулинова резистентност, затлъстяване и стеатоза на черния дроб.

Чревния микробиом играе важна роля в метаболизма на холестерол, като излишния за организма се елиминира благодарение на микрофлората.

Холестеролът е предшественик на стероидните хормони — полови (естроген, прогестерон, тестостерон), кортикостероидни хормони (кортизол, алдостерон), витамин Д3. Неговия метаболизъм е от изключително значение за синтеза и оптимални нива на тези хормони.

Подпомагайки естествения физиологичен процес на пречистване на черен дроб, здравето на чревния ни микробиом има значение за предотвратяване на естрогенна доминантност и постигане на цялостен хормонален баланс.

Има данни за връзка на чревния микробиом със здравето на щитовидна жлеза, което отваря възможности за ранно повлияване на нарушени процеси в жлезата чрез подходящ хранителен режим и прием на пробиотик.

Нарушена стоиност в нивата на антитялото МАТ на щитовидната жлеза веднага показва нарушена работа на червата.

Чревния микробиом е много важен за баланса на половите хормони. Има резултати, които показват повишен успех в настъпване на бременност при употреба на пробиотик и балансиран хранителен режим.

 

       5. Нервна система

Има доказателства, че микробиомът може да оказва влияние върху психичното здраве и поведението, което се нарича "оса мозък-чрево". Взаимодействието между микробиома и нервната система може да има влияние върху настроението и стреса. Употребата на пробиотични храни и добавки да предотврати състояния на депресия, тревожност и безсъние.

Връзката тук е обратно пропорционална, а именно високи нива на стрес, при преумора, непълноценен сън се отразяват негативно върху живота и работата на нашата микрофлора. Има клинични наблюдения, които показват връзка между чревния микробиом и болестта на Алцхаймер.

 

6. Редуциране на хистаминова непоносимост (чрез повлияване на ензима диамин оксидаза в червата)

 

Anti-age с нашия микробиом

Провеждат се проучвания, чиято цел е да докаже anti age значението на пробиотичната грижа за нашия чревен микробиом. Включват се пробиотици в регенеративни терапии, като практиката показва невероятно огромен потенциал в тази насока. 

Ефектите от пробиотичните подходи са видими, както по отношение на естетика и външен вид, така и ползи върху метаболизма и работата на други органи, и системи. 

Провеждат се проучвания за влияние на чревния микробиом върху генната експресия, тоест дали даден ген ще се прояви или подтисне. 

Но поне е доказано, че много заболявания можем да предотвратим с правилно отношение към чревния микробиом.

Затова, ако искате да сте здрави и красиви, с балансирана хормонална система грижете се за Вашия чревен микробиом!

Нашата препоръка за пробиотична грижа:

БиоВита 7В Пробио LB 60 растителни DR капсули (biovita-bg.com)

 

 

Статията има информативен характер и не претендира за диагнози и лечения.

М.Фарм. Десислава Ангелова

Имате въпроси към нас?

БИО ВИТА

Общо

Цена на доставка

Завършване на поръчката